Saturday, June 29, 2013

FOUR months

Empat bulan .

Four Months . 

haha lain macam sikit tajuk entry kali nihh 
hehe
:p

dalam masa empat bulan , macam macam boleh jadi . 

:)

okay okay tak faham ? 
haha takpee


sesungguhnya , Empat bulan ,
 setiap semester kat U , empat bulan . haha well unless short sem lahh :p
empat bulan yang awesome . 
empat bulan yang mgajar cikparis erti berjauhan dgn family ;)
Hee

sesungguhnya Empat bulan , 
First phase of a relationship .
from the beginning , started as friend  
yang penuh dgn drama 
haha cool sudaaaaaaaaa heeee :D

sesungguhnya Empat bulan ,
 tolak satu bulan bersamaan dgn tiga bulan 
UTHM baik hatii sgt bg student diploma cuti tiga bulan :p

sesungguhnya Empat bulan , 
tambah satu bulan bersamaan dgn lima bulan 
It will be my sweet nineteen ! 
hehehehe


ohh empat bulannnnnnnnnn .. 




Pergi

sayu terpisah 
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari
Kau pergi
Pergi
Sepi tanpa kata
Terdiam dan kaku tak daya kau ku lupa
Apa pun kata mereka
Biarkan kenangan berbunga di ranting usia
Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari
Kau pergi
Pergi
Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari
Kau pergi
Pergi
Kau pergi
Pergi
Pergi

.: ) this song lyrics did really touched me . seriously .. deep deep deep meaning  : ) 

i don't care I LOVE IT !

korang ada tak habit yang sometimes boleh buat orang lain rasa annoying and menyampahh tahap dewaa ngn korang ? 
ohh tak ?
takde ?
serious takde ??

hok alohh tak payah maluu . hee pada pndapat cikparis , smua orang msti ada something yang peliks sikit tntg diri sndri kan ? 

okay obviously cikparis ada satu habit di mana ..

 jeng jeng jenggggggggggggggggggggggg


.
.
haha cikparis ada habit di mana cikparis tersangatttlahhh suka goyang kaki 
ehh tak takk
bukan 'goyang kaki' yg pmalas tuu
hehe ^^

kaki ni mmg suka gerak gerak 
taktahu laa since when tapi it will be moving like , ALL the time

okay pelik
haha -.-

mak cikparis slalu psan , jgn buat camtu . 
nampak sgt cikparis ni seorang yg sgt TAK SABAR 
okay hot temper sikittttttt
and garang .
ops
tak garanggg 
strict . 
jyehh hahahahaha :p

anyway , selalunya cikparis punya habit ni muncul bila : 
  • tgh jawap exam
  • menunggu *erghh i hate waiting
  • bbual
  • mmasak
  • err mostly smua situation lahh :D Hehe
ohh masa tidur palingg kronik
sebab , roomate cikparis masa sem dua , pernah cakap , 
kaki cikparis tak bhenti bergoyang even cikparis dah tdo 

okay kronik sungguhhh 

hihi hopefully mr future husband tak terkezutttt ye ?
hohohohoho ^^

my dear KONTOT

my dear brother , daniyal . 
ohh tapi cikparis pggil dia naiyal . haha or kontot . 

hehe knapa ?
heeee :p 
alkisahhh , dia sorangg je anak llaki dlm rumah ni . 
cikparis sulung and yg second pun ppuan . :)

Kontot is a special name given sbb obviously naiyal sangat pendek . hihi tak macam kakak kakak dia 
ohh sesungguhnyaa cikparis tahuu yg budak lleaki mmg tumbesaran dia lambat sikit 
hee :p
sajee nak sakatt
almaklumlahhhh kakak penyayanggggg hehehehehehehehehehe :D

naiyal ni, habit dia , bila masuk bilik air jee , confirm 'buat konsert'
err
kalau suara macam bruno mars takpee -.-'' 
hii
anyway , tadi dia masuk mandi . haihh , dengan penuh perasaan dia melalakk . -.-

ish ish ishh kontot .. kontot .. 

selagi dia tak buat ucapan ' sekian drpd sy ........ '
mmg haraapaannnnn laa dia nak klua . hadoii 

tiba tiba muncul pulakk idea bernas dr otakkuuu yg geligaa nihhh 
hehe
cikparis pakat ngn adik ppuan cikparis 
kitorang off smua lampu termasuk lampu bilik air yg tgh ada konsert tuh 
haha
haaaa pandai punn nak cepattt
penakut punyaa kontot 
:p

cikparis pulak time tu kbetulan tgh pakai telekung . haha prepare duk blakang langsir .
haaaaaaa creepy :p
muncul lahh idea jahat nak buat dia terkejut 
hah , last last cikparis yg kena balik 
sengal punya kontot -.-

pastu klua bilik air , towel pun tak sempat nak pakai elok elok . haha
padam mukaaaa 
tu laaa selalu sgtt 'dera' kakak kakak awk suh dgar awak nyanyi kannn ?? 
hamekk kauuuuu ;p

hahaha dia siap cakap lg , lain kali dia nak balas . 
okaayyy 
haha
balass laaaa
dok caroo sikitt habukk ehh 
-haaaa dah klua dahh klantan tuu :p-

# tengah mmikirkan taktik lain spaya kontot tak lelamaa lagi dalam bilik air lpasnii 
Hoho :p

sincerely : kakak kontot yang cunss laagii melecunnssss muahahahahahahaha =D

Monday, June 17, 2013

girl's crown

speaking of our crown , ohh maksud cikparis , rambut . 

rambut mmg dah lama dilabel as our mahkota . 

and thats why kita kena bagi treatment and pnjagaan yg rapi so that it will keep being 
attractive and healthy :D 

bagi golongan yang bertudung , mmg susah kan ? okay cikparis admit . kadang kadang , nak pergi class , hah , mulaalah kelam kabut nak keringkan rambutlah , apa laa . 
sometimes kalau tdo sampai 'tbabas' # lambat ke class , haa main mandi jee tak basahkan rambut pun . 
hah , lama lama start lah gatal . hadoihh complicated betul .

But ! kita kena ingat *muslimah out there* jgn mengeluh bila bertudung dan jgn jadikan bertudung tu sbgai alasan yg macam macam . okay like seriously tak logic . we should be proud . 
sebab , kita berjaya or at least we are trying to prevent our 'mahkota' drpada dlihat dan dsentuh oleh yg bukan mahram . isn't it a success though ? =D 

okay back to the topic . 
bukan senang nak jaga rambut . 
haihh budak lelaki senang lahh -.-

bangun pagi , mandi , sikat ala kadar then go to the class . hah , nak yg lagi simple ? cikparis selalu perhati sesetengah golongan je lah , erghh they put like a dozen of gel atas kpala . euwwww ! 
nampak melekit . tak pentingkan kekemasan lansung . double euww ! -.-

listen up GIRLS ! 
tolonglahh jaga rambut korang sebaik mungkin . 
rugi tau . i mean it's our crown . how precious . 

so kat sini , cikparis nak share antara tips untuk penjagaan rambut . hope you guys dapat manfaatkan tips ni :D 

  1. Bila bangun tidur , janganlah terburu buru nak sikat rambut . haha control lah ayu sikit :p  okay seriously bila bangun tidur , uraikan rambut tu and sikat dgn jari . slow slow . pilih sikat yg berasaskan drpd bahan kayu . rapikan rambut korang dgn tangan . kurangkan pnggunaan sikat sbb sikit boleh buat rambut korang gugur . trust me *muka serius*
  2. To those yg berambut panjang , perapi tak kan pernah cukup untuk kesihatan rambut korang . so kenalah rajin rajinkan diri untuk dapatkan rawatan kat salon .
  3. kalau korang gunakan perapi , make sure kawasan yg penting untuk disapu adalah bahagian atas and mostly hujung rambut . 
  4. Sebelum syampu rambut , make sure rambut tu kena sikat dlu . jgn main syampuu jee -.-
  5. JGN terlalu kerap gunakan pengering rambut . too bad . tak boleh . jangan . err tolonglahh skrg ni dh la musim panas . kalau korang gunakan pngering rambut , rambut korang berpotensi untuk lebih kering and at the end akan gugur . erghh nightmare ! 
  6. kalau korang jenis yg suka berenang , make sure dapatkan produk rawatan yang anti klorin and mostly yg dapat prevent drpd sinar matahari yg terik . 

Haaa kat sini cikparis kongsikan FESYEN RAMBUT 2013 . this is the latest update hasil drpd google-ing . Hehe :D 













Sunday, June 16, 2013

Beautiful monster HAHAHA

Pernah dgr lagu Neyo - Beautiful Monster ? 

Haaa best kan ? best gila ! 
cikparis pun tak perasan bila ada dlm laptop . bila dah masuk dalam playlist macam best pulak dgr . Hee ^^

Ohh btw cikparis suka lagu ni . mengingatkan cikparis to someone . 
hmm siapa ehh ?

ohh dah ingat ! cikparis sendri lah . 

Okay since zaman sekolah rendah lagi kawan kawan cikpais dh cop cikparis as someone yang GARANG . ohh okay 
garang -.-
memang betul . cikparis mmg grg . ala ala monster gitu TAPI , garang cikparis bertempat :)
pernah sekali cikparis bgaduh ngn budak lelaki masa form three . kat skolah . haaa tapi taklaa sampai bertumbuk . budak tu yang cari pasal dulu . sengal betul -.-
Biasa lahh . kita perempuan . mana boleh bg muka sgt kat budak lelaki ni
hampehh jee -.-

Ada sestenngah tu sukaa sgt mnyakat ppuan . i mean > pftt -.-''
tolonglahh 
Anyway ada jugak ppuan yg suka melayan . tapi sorrylaaa ~ 
im not that kind of girl 

actually maybe cikparis mwarisi kgarangan ni dr mak atau ayah cikparis . 
Haha
yelaa kan ?
mana tak tumpah kuahnya kalau tak ke nasi :) 

ohh pasal lagu Neyo tu , try lah korang dgr . like seriously best gila ! 
Hihi ^^

and semua prmpuan yg garang , cikparis nak label dorang as BEAUTIFUL MONSTER . 
okay knapa ? 
sbb girls are beautiful and kegarangan dorang mnjadikan dorang monster . HAHAHAHA 

-BEAUTIFUL MONSTER-

tortoise !

kura kura !

omaigoddddd ! like serius comel gila . 
anyone with me ?

.....
anyone ?
...

okay takpe -.-''

Hihi sbnarnya cikparis nakk sgt sgt bela kura kura . Tak tahu lah . 
since roomate cikparis bela dua ekor named ryoma and dora . 

basicly kitorang pggil both of them as wahid ngn wahidah .
sebab ? 
entahlahh . kelakar pulak :p
tuan dia pun tak kisah . hahaha lgipun comel apee . wahid wahidah . hahahahaha 
serious klaka ^^ 

Anyway wahid untuk kura kura jantan . kecikk jee .
lg kecik drpd wahidah , yg betina . 

tapi wahid mmg aktif . pantang keluarkan dr akuarium , hah , start lah merayapp dalam bilik tu . nasib baik bilik kt kolej tu ktrang share empat org . so tak banyak barang . 
seriously , tak percaya wahid boleh jalan cepat gilaa -.-

yelah . dari kecik kalau baca buku cerita , kura kura selalu digmbarkn sbagai haiwan yg slow -.-
well , wahid dah buktikan yg semua tu salah . 
hah , budak kecik ni mmg laju . tak percaya . tanya tuan dia  laa . hii ^^ 
ehh tak tak bukan cikparis tp roomate cikparis . 

time kitorang tgh hadapi final exam , selalu buat revison sampai tgh malam . 
tapi , time ktrang nak release release tension ni , ktrang kluarkan wahid ngn wahidah dr akuarium . hehe :D 

cikparis nakkk sgt sgt bela kura kura . tapi tu lahh ~
kalau bela kat Johor , nnti cuti sem takkan nak tinggal ? 
bawak balik Kelantan ? ohh complicated nyaaaa -.-

nantilahh . dah besar . ada rumah sendiri , i would like to have at least two tortoise at my house as my pet . Hihi :D 

Ni cikparis share sikit tntang penjagaan kura kura :- 

  • Akuarium yang sesuai - akuarium dorang macam rumah lah . haih takkanlah badan besauu tggal dlm akuarium kecik and kalau dia masih kecik , jgnlaa ltak dlm akuarium yg terlampau besaar :) 
  • Makanan - kura kura boleh tahan untuk beberapa hari kalau tak diberi makan . err tapi macam kejam jee kalau tak bagi makan kan ? hee :p yg cikparis perhati roomate cikparis bg makanan jnis pellet . ohh jgn lupa. pilih makanan yg bersesuaian dgn diet dorang * ohh ya mmg agak demad . well hello kura kura pun makhluk jugak -.- Korang boleh try jenama Nutrafin . agak mahal . tapi berkualiti :)
  • Anti Klorin - okay ni kalau pembela ikan tahu lah kan ^^ sememangnya kna ltak anti klorin dlm air spaya kura kura sihat :D 
  • Tempat 'melepak' - okay like seriously , tak semua jenis kura kura suka melepak . sebagai contoh , there is a kind named ' red eared slider ' . haaa kalau korang nak tahu , kura kura jenis ni semi aquatic . so ada masa dorang berenang , ada masa dorang melepak . hehe 
  • Air - make sure kena selalu tukar . haa jglah tunggu air tu sampai dh jd macam warna kura kura baru nak cuci . err berbau . jaga kabersihan akuarium . kalau tak , kura kura tak aktif . 
  • Turtle conditioner - it is a kind of calcuim . untuk mengelakkan cengkerang kura kura jd lembut .
  • Hiasan - batu batu kecik dan tumbuh tumbuhan pun dah cukup . alah macam deco gituu hehe :p
  • Belaian - selalu main ngn dorang . yelahh kesian dorangg terperap lelame dlm akuarium . bg lah masa dorang beriadah . Hehe :p 

Saturday, June 15, 2013

OCD ! Erghh

okay
basicly OCD atau lebih dikenali sebagai 

 -obsessive compulsive disorder -

kalau korang perhati kbnyakkan crita omputih , ada yg sebut , '' i have a little bit of OCD '' / '' omg your OCD is annoying . change it ! move on ~ 


haha lebih kurang cenggitu lahh ayatnya . yang penting , mesti ada akronim OCD  nih . okay maksud OCD ni adalah situasi dimana pesakit rasa terlebih risau dan bimbang sampai semua tindakan dia akan dilakukan berulang ulang kali so that it will be perfect , 
Anyway OCD ni takdelah membahayakan . 

apa dorang yg selalu buat macam :

  • basuh tangan berulang kali -over sgt-
  • ragu ragu sperti contoh '' eh dh kunci pintu ke belum ? '' and then dorang akan ulang banyak kali just to make sure *haih melampau betul -.-
  • risau tentang tahap keseimbangan badan . erghh ~ weirdd . 
  • menyusun
  • membuat koleksi barang - never get rid of what they have . keep on collecting .
  • menghitung dan mengulang fikiran - huh , too obsessive 
  • takut salah 
  • takut dianggap tak sopan 
  • perlu ketepatan 
  • cemas 

fuhh ~ 

walaubagaimanapun , semua tu normal bagi golongan yg ada OCD nih . 
SO ! jgnlah buat muka pelik kalau kat sekeliling korang ada yg berkelakuan macam ni 
Seriously , chill lah . hahahahahahahahahaha :p 

Anyway golongan ni stuck dalam fikiran intrusif tnpa tindakan repetatif yang jelas TAPI sebahagian besar penghidap OCD menunjukkan perilaku yang agak kompulsif sbb fikiran dorang yg negatif . okay serious bahaya . 

actually cikparis rasa cikparis ada sikit OCD . ohh taklah teruk . cikparis cuma too focusing on organizing . collect barang yg perlu di-organized , selalu takut dianggap salah dan tak sopan , sgt sgt perlukan ketepatan dlm kerja organizing , dan selalu ragu ragu dlm ssuatu kerja cntohnya check gas dapur samada dah ttup atau belum . -.-

okay here's pretty much the deal . cikparis takdelah major OCD . sikit jee
MINOR OCD . hee

jgn risau ! tak bahaya . so you guys are absolutely safe . Hahahahaha 

no seriously tak bahaya pun . cuma penghidap OCD yang dah kritikal , kebanyakkannya 
ambil rawatan psikoterapi . 

ohh cukuplah tntang OCD . nnti korang takut pulakss nak kawan ngn cikparis . ohh so saddd 

sayang korang ! much love :D 

Take me there ! PLEASE PLEASE PLEASE ~


okay 
one thing yang korang tak tahu pasal cikparis is .. 

*bunyi drum**

ting *drum bhenti :p

cikparis ni sukaa sgt berenang . TAPI , tak pandai berenang . Hihi 
dah ramaiii org ajar . haih , payah betull 
tak pandai pandai jugak-.-

stress 
soo saddd ~ 

kalau on a vacation ngn family , dapat duk hotel yg ada swimming pool , huuuuu heaven . 
tak pikir lain dahhh
pikir nak berenangggg jeeee 
*meskipun tak pandai berenang . hehe ;p 

takpelahh slow slow belajaaa :D hee 

korag pernah tengok tak THE BIGGEST SWIMMING POOL ? 
ohh rugi rugi . 
:p
meh sini nak tunjuk ----->








fuhh seriously best gilaa ! 
nak pergi nak pergi nak pergi ! 

Insyaallah ada rezeki cikparis nak jejakkan kaki ke sana . 
# bawak anak anak jejalan . Hoho *berangan jap :p 
ehh who knows kan . one day ~ 

Anyway , swimming pool ni terletak kat San Alfonso Del mar
size : 20 Olympic sized of swimming pool
capacity : 66 million gallons of crystal clear water 
depth : 115 ft 





BEWARE guys ! GIRLS on PMS

ohh okay 

conflicted kan keadaan ni ? 
memang .


bila girls tgh PMS , mmg macam macam benda pelik dibuatnya 
-.-''

tak tipu ~ betul 
ehh mmglah cikparis pun perempuan . semua perempuan mngalami PMS nih .
haaa time time cenggini laaa ppuan selalu muncung -.-
kekadang muncungnyaa terlebih lebih sampai boleh buat sangkut hanger . Hahahahaha

okay okay gurau * muka serius balik 

Anyway , orang lelaki kena faham . bila ppuan tgh mgalami gejala PMS ni , they could be a little bit more sensitive than usual . Tak pcaya ? 

okay , try lah korang kacau mood golongan golongan nih . Nak nak pulak yang baru first day . 
HAH ! mmg free free lah kan kena marah . Hee :p

cikparis sendiri admit , kadang kadang bila tgah texting ngn someone or talking to them , for a second im okay , and for another second i'll turn to be a moody . haihh .. SOOOORYYYY ~ biane ~ # ehh korea pulakssss haha ^^

redha je lahh 
just consider it as girls punya speciality . okay ? ehehehe ; D 

kat sini cikparsis nak share some information about macam mana nak buatkan someone on PMS lebh ceria =D 
ehh tak tak cikparis tak reka okayyyy 
ni cikparis jumpa * actually google-ing laa :p kat http://www.hafizmohd.com

Hahhh owner web ni pun lelaki so cikparis tabikkkkkkkkkk springggg sbb dia tahu macam mana nak handle perempuan masa PMS :D 


macam biasa . i lovee conteng contengg . hehe
# sorry tuan puya artikel ^^


okay sampai sini jeee :) hope you guys yg lain kat luar tu lebih memahami org yg mgalami PMS ni :)



Friday, June 14, 2013

LOVE is in the air ~


ohh sinaran matamuu bagaikan lampu minyak tanah ~ 
ohh senyumanmuu bak delima merah ~
ohh kulitmu hitam manis macam kicap manis ~


hahahahahahahahahahahahahahahahahahhaha -.-


haih , tak pandailahh nak bermadah pujangga . :p 
tak reti tak reti dan tak nak reti pun . Hehe 

macam biasa lahh. tengah duk syok scroll down kat twitter ngn facebook tu 
cikparis rasa macam dah sesat dalam web cintan cintun . hambooiihhh budak form 
one pun 
dah pandai nak berabang sayang -.-
laagii advanced bebudak nih dr cikparis sndri . Hoho :p

hah , disebabkan korang duk sukaa sgt cintan cintun , ni cikparis nak share a 
poem from an amazing poetry web . 
 

Hah , madah pujangga dalam bahasa inggeris lagi 
Amekauuuuuu -.- 

cintan laa habis habis .
Hehe
feel free to read this 
and also feel free to err vomit to those who feel like wanna doing so . 
Hahahahahahahahahaha
love much ! ^^

p/s : my favourite one yg Knight In Shining Armor tu ;)





A Gorgeous Pleasant Suprise - Meg source:http://www.1lovepoems.com

You came into my life so quick, 
A gorgeous pleasant surprise,
I hoped you wouldn't give me the flick,
Then, a beautiful friendship did arise. 
Our bond was so very strong,
It couldn't help but turn into love,
We wondered if going further was wrong,
But we fit each other like a glove. 

It feels so right to be so near,
To feel like we are but one,
Sometimes our love is worth a tear,
Those tears of joy, I'm sure there are more to come 

A Knight In Shining Armor - Anonymus source:http://www.1lovepoems.com

In this world full of hurt and pain,
I need someone who would help me through the rain.
To comfort me when Im sad,
Doing everything just to make me glad.

In this world I need a Brave Knight,
Who would never give up any fight.
A knight who would dry away my tears,
Telling me to overcome my fears.

A knight who loves me for who I am inside,
With him there's nothing more I need to hide.
A person who will still be standing strong,
Eventhough everything has gone wrong.

I need someone who is willing to give me more,
Someone I can call my Knight In Shining Armor.




get ready RAMADHAN is coming !

tengah duk syokk syokk scrolling up and down kat twitter tu , terbaca satu tweet nih . 


seriously ramadhan is in 24 days ? ---> 0.0 *terkejut 

*ini semua poyo*

okay sememangnya cikparis sebenarnya dah tahu pun . hehe . sajee nak buat suspen kat u'olls nih . Hahahahahahahhahahahahhaha -.-''

Buat kaum hawa yang sememangnya tak ganti puasa lagi tu , tolonglahh ganti cepat .Ehh ! kaum adam pun ada . yang sesenang hati ikut sesedap rasa hati korang monteng puasa tu , sila sila lah ganti puasa .  Jangan duk ingat best masa tak puasa tu jee . ganti tu wajib ^^ ingat . * chewahh memandangkan cikparis dah habis ganti mmg best lah nak suruh org hehe :p **

Anyway , cikparis nk share pngalaman cikparis puasa . 
masa sahur .......

opss ! 

awal lagi lahh . tunggu lah masuk bulan Ramadhan baru kita cerita pasal Ramadhan . hehe boleh ? 
Bolehlaa kannsss ? hee :p

Akhir kata dr cikparis yg dh habis gnti puasa ni , *poyo*

SELAMAT MENGGANTIKAN PUASA yang tahun lepas punyaa . ~ Haha 
:p :p 
 sayang korang ! 

orang kurus yang nak gemuk 0.0

okay . basicly orang bila dah baca tajuk ni , mesti macam --> ish dia ni ! tak bersyukur ke dah krus . boleh pulak mintak nak gemuk ~ apa laa -.-''

okay . memang lah untuk golongn kitorang ni kitorang bersyuukurr sgt sgt . TAPI , pernah tak korang fikir beyond semua ni . iyelah . normal lah kan ? kemahuan manusia . 
yang gemuk #sorry bahasa kasar# mesti nak kurus dan yg kurus msti nak berisi sikit . ^^

Anyway , logic lah kan . okay we put it this way lahh . tak payah amek contoh jejauhh . sebagai contoh cikparis nih . Berat badan cikparis tak pernah , like never . like ever tak pernah lebih dr 45 kg ! 
sooo SADDD ! 

And im turning nineteen this year . fuhh ringan sgt SGT  tuhh . makan lahh banyakk mana punn , still ! macam ni . sedihh tauu . sob sob ~
Even mak sdare cikparis tanya '' ehh najihah  baru baik dr demam ke ? kuruss jee nii 

well hello my dearest mak sdare :p 
since awal masuk skolah menengah lagi najihah dah kurus so you're saying that cikparis ni nampak macam orang tak sihat ke since then ? Hohoho ni nak nangis nihh :(

SO , bila orang kurus cakap nak jd gemuk , i mean berisi sikit , you guys patut sokong dia . bukannya mematahkan semangat dia . normal kan .. kan ? anyone ? Hee :p

Okay , kat sini cikparis nak share an AMAZING article from a blog yg cikparis baca . 
source:inibelogsaya.blogspot.com

TIPS NAIKKAN BERAT BADAN . 
okay i repeat , TIPS NAIKKAN BERAT BADAN ;o 

  • makan lewat malam - memang cikparis sukaaa makan tengah malam . sometimes goreng frenchfries / wedges/nuget atau nak lagi best buat char kuey teow . okay mmg terbaik :p hee 
  • always have food within reach - cikparis masih lagi dalam usaha nak seludup makanan ke dlm bilik , and ruang tamu atas . err tp selalunya kne bebel ngn mak sbb tak elok . lgipun nnti kalau bersepah habis semut . so misi yg ni masih dalam progress . hoho :3
  • minum air limau suam/panas - err cikparis tak gemorr laa air limau panas nih . tak syokk . kalau ada ais tu lagi besttt hee :p
  • bahagiakan diri - err insyaallahh boleh . dah terlebih bahagia ni =D Hihi 
  • jangan masak - okay bila korang baca ni msti korang ingt cikparis typo kan ? ohh tak tak :p mmg kalau diikutkan artikel ni , kalau kita masak , kita jd tak selera makan . so better orang lain masak and make sure keje kita makaann jee . Hehe *macam best :p 
  • makan tiga course meal . always - pembuka selera > makanan utama > pencuci mulut *hah amekauu barat terus . hoho tapi why not korang try . maybe it will work ;p


cikparis sendri masih dalam mission menaikkan berat badan nih . doakan cikparis berjayaa yee . Hehe 
ops , doakan kita semua berjaya . =D
i hope i hope i hope ** wink wink 

Hai Senggugut !

 Assalamualaikum dan Salam jumaat semua ! 

Okay bukan niat nak memalukan kaum hawa yg mgalami senggugut atau nak overexposedkan  hal ni kat umum . BUT ! I really do think yg semua orang patut ambil tahu . 
Okay cikparis sendri dah selaaluu sgt rasa . Tiap tiap bulan . bayangkan ~ erghh 

- SENGGUGUT -

menurut istilah perubatan , senggugut dikenali sebagai dismenorea . Selalunya , kaum hawa akan rasa sakit ni dalam lingkungn dua hari awal period . Ada jugak dlm sesetengah kes , korang akan rasa sakit ni the whole week . Isk , teruk kan ? Nasib baik cikparis tak teruk sampai macam tu . 

Tanda tanda senggugut :- 
  • Lesu
  • Loya
  • sakit kepala / pening
  • letih 
  • kerap buang air kencing
  • kejang dibawah bahagian abdomen 
  • sakit pinggang 

Okay I know it sounds ridiculous kan to guys . Hah , korang tak pernah rasa mmg lah boleh buat tak pcaya macam tu . cuna tanya kaum hawa yg dah lalui semua ni . bukan senang . like seriously sakit . serious ni * muka serius * 

Tak pcaya . tanya cikparis . Haha * angguk angguk **

Dah baaaannyyaakkk cara yg cikparis dan mak cari untuk at least kurangkan rasa sakit senggugut yg datang menjenguk cikparis tiap tiap bulan . Haih dah habis ikhtihar . tapi nak buat macam mana kan ? Anggap je la ni semua ujian dr Allah swt :')

Tips Tips melegakan senggugut :- 

1. minum air suam.elakkan minum air sejuk dan bergas . 

2. bertungku atau gunakan beg air panas. tekapkan di sekitar perut dan pinggang.

3. sapu minyak panas di sekitar perut, belakang dan pinggang . gentle massage ataupun urutan   lembut pada bahagian tersebut. 


4.tidur. pastikan anda cukup rehat

5.makan ubat tahan sakit (pain killer) (tidak disyorkan kerana pengambilan yang kerap boleh mendatangan kesan sampingan) - tapi cikparis kena jugak makan kalau tak akan jd lagi teruk - 

Macam mana nak CEGAH senggugut ? :-

sumber:kotexmalaysia

Wednesday, June 12, 2013

Lelaki dan Perempuan ? Boleh ke sekadar KAWAN ??

Bonjour people ! =D 

Here I got an intresting article to be share . 

cikparis baca drpd www.3r.com.my
like seriously intresting ! bertajuk ' HANYA KAWAN ' ? 

Boleh ke lelaki dan perempuan cuma sekadar kawan ? 
okay okay cikparis admit memanglah boleh . TAPI , disebabkan faktor umur belia ni , haha cheewahh ~
tipu lah kalau tak wujud apa apa perasaan kan ? kan ? =)

Jangan tipu perasaan sendiri . Siapa lagi yg lebih kenal diri kita kalau bukan kita ? 
pernah tak a guy , come into your life , and he change everything . * well almost everything lah hehe
and he gives you the feel . that feeling yang entahlahh , pelik . haha :3

anyway , ada jugak golongan yg boleh jd cuma sekadar kawan . cikparis sndri ada kawan rapat lelaki . his name is syahiran . he is nice . :) 

anyway , do feel free to read ths article :D 


 okay yg conteng conteng tu cikparis yg buat . original article plain je . hehe . 
actually cikparis nak highlight kan yg mana point 
last last macam best pulak conteng conteng . hehe ^^ 

self defense ! Hiiiyyaaaa !

Assalamualaikum . 

Well , kali ni cikparis nak share something about self defense . 
ramai yg kurang amek tahu tntang hal ni . ye lahh kan , terutamanya perempuan . Ehh , tak semua .. sesetengah jee . ^^
cikparis sendiri pun kurang diberi kesedaran tntg betapa pentingnya self defense ni . nak nak , kita ni org perempuan , selalu sgt jadik aim . 

mana mana pun bahaya tetap ada . so , self defense memang tersangatlah perlu so that diri ni terjaga . 
even kawan baik cikparis while kat UTHM pun masuk taekwando ngn silat . hmm cikparis tak pun . almaklumlahh ~ 
masa tu tak rasa pun yg semua tu penting . Haha *ini semua poyo*

Anyway , ni some intresting article yg cikparis jumpa . It might help us . kan ? *kening kening 
who knows :)


well i know , semua ni cuma sikit jee . ada banyak lagi cara untuk mmpertahankan diri . 
MESTI AMBIL TAHU ! zaman skrg ni , people just cannot be trusted . 
even kat public pun kadang kadang boleh jd something . Erghh ~ 
scary betul . -.-

Anyway people , espacially dear girls and woman , please do take care of yourselves . 
Kita tak tahu bahaya yg akan datang . :)

so ' sediakan payung sebelum hujan ' 
:)


Tuesday, June 11, 2013

Guys with kids o.o


Guys with kids . Hmm cikparis ada something intersting nak share kat sini . i mean , bukan senang nak tengok guys yg boleh tahan dgn prangai budak budak . Haha :D

Seriously  , cikparis admit yg cikparis boleh melting kalau tgok guys yg boleh ngam dgn kids . Hee ^^
like seriously comel gila ! both of them . Hihi :D

lately pun banyak movie movie , yg banyak menampilkan guys dgn budak budak . like seriously , tak semua lelaki boleh tahan dgn prangai budak nii . so , cikparis mmg tabik springg lahh kalau a guy could stand with kids and can handle them sooooooooooo well .

nak handle budak ni pun bukan senang . i mean , cikparis sendiri kadang kadang susah nak handle Yaya yg brutal tu . garang dia , mak aiii ~ tak padan dgn kecik . -.-'' Hee


Hah see ? like OMAIGODD ! Jean Luc Bilodeau with a baby . ohh hot man with cute baby ! super damn comell gilaaaaa o.o 


Ever heard of a tv series , Guys with Kids  on channel 702 Diva ? .  Like seriously BEST gila . bila cikparis mention the word 'gila' it means sangat ! i mean , look at those guys . with babies ! awwwww ~ that is sooo damn cute ;D ;D 
the casting pulak sgt talented . ohh and its funny too :D 




evening activity ! w/ kids :D #yeay !

well bila dah tiba petang , semuaaaaaaa kerja rumah dah siap and makanan malam dah dihidangkan , haaa mulaaalahh kepala cikparis ni rasa bosan . almaklumlahh tak tau nak buat apaaa . -.-

lucky me to have Yaya and Aein for accompany . haih , kalau takde dorang , mmg tak bermaknalahh hari hari cikparis . *fuhh ayat bungaaaa -.-

anyway , ptg tadi kelakar lah . yaya macam biasa , dari rumah dia lagi dah terkedek kedek berlari ke arah rumah cikparis bila ibu dia bukak gate . dah lah tak pakai kasut . eiii budak kecik nii -.-
datang datang mintak makanan . muka comott :p kata ibu dia , yaya ni baru lepas makan . datang rumah cikparis pun lapar lagi . haha no wonder lah drumstick dia lg besar dr lengan cikparis ni haa . ohh drumstick ? peha lahh . Hehe





Aein dengan lemah lembutnyaa datang , duk atas kerusi laman and statik . tunggu cikparis datang jemput masuk rumahh . Haha kelakar lah yg sorang nih . =D unlike yaya yg datang datang je terus serbu rumah org .

bila cikparis tunjuk tupperware yg pnuh dgn honeystars , hah , mula laa yaya nak tunjuk garang dia . sebab apa ? cikparis sajaa taknak bagi . Hehe suka betul nyakat anak org nihh =D =D
sekali dia 'bab' -pukul- cikparis tak layan lagi . dia punya cubittt , perghh mmg kalah lahh . badan kecik , tapi garang tuu ~ haihh -.-''

last skali cikparis bg jugak . cecomell jee dia makan . org mintak sikit takmau share . kedekut betul si kecik sorang nihh -.- ''



aein pulak , tak mintak pun honeystars tu . tengah sesedap cikparis duk nyakat yaya , aein mnangis . hamboiihh bila tanya knapa , tak mau jawap . cuma jari tu duk tunjuk kat honeystars yaya . ohh baru cikparis fahamm . dia nak jugak :) so cikparis bahagikan dlm plastik . haa sama sama dapat . baru tak gaduh .  si kakak ni pendiam sgt . si adik kepoh macam apaa . -.-''



kalau sehari tak jumpa budak berdua ni , hati aku ni rinduuuuu jee . biasalah .. kids :)
they brighten up my days though =D

Healthy LIPS :)

well sepanjang cikparis gogle-ing , i have found an amazing article =D 

Tips mendapat bibir yang cantik . I got this from a blog . ( busuk.org) 
Intrestingly , cikparis pun skrg mmg dlm usaha nak mnjaga bibir ni . knapa ? Cuaca skrg tak menentu . kejap panas , kejap hujan , untuk yg bibir sentitif macam cikparis mmg tak tahan . kering . 
But lately , ayah cikparis cadangkan cikparis untuk pakai MADU , instead of lip balm . 

and it worked ! well , memanglahh , it takes time . 
but it is worth it ;D 

kat sini , cikparis kongsikan some of the article yg cikparis baca 


cikparis tak pernah try number 3 and 4 . next time i 'll try . :)
number 5 tu , mmg lah tak boleh . sebab , air liur pun ada some kind of acid . thats why bibir boleh jd kering . Ohh actually sometimes cikparis suka . hee *taknak buat dahh ~ 

Anyway , healthy lips comes with a lovely smile ! =D 

Monday, June 10, 2013

Tasty food ! Yummy !

cikparis nak share something yg cikparis buat masa brkfast tadi  .  Hee 
nama makanan ni ? well actually , cikparis xd nama lagi untuk makanan ni . 
although dah ramai pun yg try buat sbb it is very simple :) 


make it cheesyy ~ #i love cheese sooo much ! 


then , cikparis ltak sosej . and cabbage . both dibakar asing sblum dletakkan atas pan . 


well , ni la hasilnyaa yang tak brapa nak jadi . yang penting , it is tasty ! Hehe =D



Glee All or nothing _cikparis'sfavorite

Cikparis mmg biggest fan of Glee :)

although tak semua episode yg cikparis tengok . almaklumlahh kat kolej mna ada tv . nak tengok online pun wifi sloww -.-

so cikparis tgok masa cikparis cuti je lahh
and , kebetulan , now cikparis cuti semester for about three month . Hah , dapatlahh cikparis follow Glee =D

Actually cikparis nak share entri ni sebab cikparis CANT WAIT for tonight's brand new episode !
Arrrrrggghhhhhh ! *scream loud ! Lol

tonight , the regionals // they will sing my favourite song , Hall Of Fame . Omaigoddd omaigodddd they are fantastic . awesome voice ! seriously cant wait *big smile =D

episode : All or nothing




Ailurophobia ? Not anymoreee :D

Bonjour people ! Hee :)

okay cikparis admit yang cikparis mmg takut kucing . like seriously tak boleh lansung pgg dorang .
well , im sure im not alone kan ? got to be someone else out there yg takut kucing jugak kan ? anyone ? anyone ?  Hee

It is called Ailurophobia :)
Got it ?

BUT ! something has totally change my fear . nak tahu macam mana ?

okay okay cikparis cerita . Hihi ^^
Sejak cikparis melanjutkan pelajaran kat UTHM , Johor , cikparis selalu berulang alik ke Putrajaya . rumah my dearest ucu .
Almaklumlahh , cikparis takde sdare terdekat kat Johor . yg paling dkt pun Putrajaya lah . :)
Ucu ada bela dua ekor kucing . Boboi and the other one is Comel .

BUT , both Boboi and Comel jarang dlepaskan untuk jalan atas tanah . so , im pretty sure that they ' re clean . Hehe
Kebetulan , rumah ucu kat tingkat spuluh . and she is a very busy woman . tak sempat nak bawak Boboi ngn Comel jalan jalan . sebab tu kucing kucing tu dijamin bersih .
so bila cikparis dah biasa berulang alil hujung mggu , sleep over rumah ucu , lama lama Boboi ngn Comel pun agaknya dah kenal cikparis . =D

Bila dah selalu jumpa , jadi manja . i mean cikparis still takut . tapi wujud pulak perasaan sayang dlm diri ni . hehe cheewahh ~ :3


introducing *bunyi drum ** the one and only *bunyi drum lagi ** 
BOBOI ! Hehe 
so Boboi ni agak brutal nak dibandingkan dgn Comel . Melompat kesana  sini . Tak duk diam . kalau bawak naik kereta , tempat dia mesti kat tempat driver . Demand betul si Boboi nihh -.- 
kadang kadang dia akan bwak tikus plastik *mainan* kat depan cikparis masa tgh tgok tv , haaa tu maknanya nak main la tuu . selagi tak dilayan selagi tu lah dia ada kat depan cikparis . Hee 


this one pulak , Comel :) 
Comel ni jauh lagi sopan drpd Boboi . hee 
Ohh and pemalu . haa ni la yg org kata malu malu kucing . kalau ada org asing , i mean org yg Comel tak pernah kenal , mesti dia lari manyorok dalam bilik , bawah katil . unlike Boboi yg tak duk diam and do whatever he likes tak kira lah ada orang ke tak . Haha 

Baru baru ni ucu bawak Boboi klinik haiwan . well , obviously the doctor ckp both of them dah almost obes ! Ohh mana tak nyaa . makan makan makann jeee hee ^^ So kena diet laa jawapnyaaa ~


yg sibuk interframe kat depan camera ni , who else , kalau bukan si Boboi . -.-''
memang tak duk diam ! tu tgok Comel , statikk . tak gerak lansung . masih dalam posisi sopan :)


haaa lepas makan , tido timee :) 

Hehe so skrg , the only cats yg cikparis boleh pgg cuma Boboi and Comel . But still , Ailurophobia . cuma sekarang minor ailurophobia ^^ 





Yaya ' s first walk :D


Unfortunately masa ni cikparis xd kat rumah . masih di Johor . Adik cikparis yg tlg recordkan video ni so that cikparis boleh tengok her first walk . 
well , her first walk at our house . ^^ 

Apple of my eye -Yaya_Aein-

Kids .
Like I love them soo much !
Yaya and Aein , they are growing up soo fast . haha .




so , this is Yaya . this little one memangg kuat membebel . sometimes she will snap any food at anybody's hand because she loves to eat . Ergghh gerammm sgt bila tgok budak kecik ni . hee 




and this one pulak , Aein :) Budak kecik nii memangg opposite sgt dgn adik dia , yaya just now . She will just smile whenever somebody tries to speak with her . Unlike Yaya , dia akan tunggu org bg dia makan , kalau tak , dia tak amek . 


Kalau bab gaduh , hah , memang Yaya the brutal one lah yg menang . disebabkan fizikal dia yang agak besar drpd si kakak , , senang senanggg je dia tolak Aein . Hahaha btw Yaya and Aein adlah anak kpd jiran cikparis . apaaa ??? korang ingt ni anak cikparis ? N - to-the - O , NO lahh . ohh takk takk cikparis muda lagi . maybe by six or seven years lg baru cikparis ada anak sndri . Eheheheheh :D 


precious times @ HIGH SCHOOL _smkdam

HIGH SCHOOL . Hah , cikparis punya zaman form 4-5 sudah tertulis oleh takdir . lepas pmr , cikparis dapat tawaran ke SMK DATO AHMAD MAHER =D
jarak skolah ni dgn rumah cikparis cuma dalam 15 minit jee . so , cikparis tak duk asrama . hee
banyakkkkkkkk kenangn manis sepanjang masa cikparis bersekolah kat sini . :) 
macam macam orang cikparis jumpa , macam macam ragam . 
kawan kawan baik cikparis masa skolah ni ada tujuh orang semuanya =D 
let me name them 
Saidah Amalin Salsabila Amalina Athirah Afni ( Peny ) Mimi 
dorang yg gorgeous gorgeous ni laa yg sentiasa bersama cikparis sepanjang cikparis bersekolah 

haih malu pulak cikparis . terserlah ketidakcomelan mukaku di situu . Hehe 
anyway , gambar ni kitorang sempat snap masa majlis perpisahan ngn Cikgu Datin ( purple one ) 
yg baju biru ala ala tudung wardina tu , nama dia Cikgu Kartini . Haaa this is my favourite teacher of all ! 
Beliau mgajar cikparis dlm class 4 Al Khazin and 5 Omar Khayyam untuk subjek rekacipta . 
Haaa gambar ni diambil masa sambutan hari raya :) 
uiiyyy masa ni cikparis nampak baikk laa sgt * mmg baik pun:p ** -tudung besar lagi haa- 
this one pulak masa extra class addmath =D see? nampak cikparis tak ? *wink wink :p 
haaaa nampak tak ? ehhh ! ni real okay . gambar ni , cikgu kitorang yg tlg snap lagi . its form 4 by this time 

its GRADUATION DAY ! 
gambar ni masa cikparis grad lpas spm . alahh , biasalah , skolah bagi pnghargaan for spm result . tu jee =D 

anyway , HIGH SCHOOL will remain in my memory and it will last forever . and EVER ! Hehe 
much love from exSMKDAM <3